News + Press

Architectural Digest - A Design Lover's Guide to Detroit (Katie Chang)

Hour Detroit - 2016 Restaurant of the Year

Eater National - The View From Inside Detroit's Sudden, Fevered Restaurant Boom

Boston Globe - Creativity powering Detroit's slow rebound from the rubble

ClickOnDetroit.com – revisits first block story

Wall Street Journal - Insider's Guide to Detroit

Architectural Digest - Creative Renaissance Breathes New Life into Detroit

Detroit Free Press – 2015 Restaurant of the Year

Thrillist - Best 11 New Restaurants of 2014

Opportunity Detroit – Selden Standard Ignites Detroiters’ Tastebuds​

Daily Detroit – Selden Standard raises the standard in Midtown

Selden Standard

Midtown Detroit  |  2014

Hour Detroit Restaurant of the Year, 2015

Detroit Free Press Restaurant of the Year, 2015

Selden Standard's fresh, understated design is intended to reflect the restaurant’s modern take on a seasonal, rustic-style cuisine. The challenge was to elevate a humble, minimal material palette into a warm and welcoming space. 

The exterior facade pairs the original cream-yellow brick with new ironspot brick, cedar siding, and wide wood-frame windows facing the street. As the seasons change, so too does the restaurant’s exterior, with a facade of swinging glass doors behind three massive operable cedar canopies that can either provide a ventilated privacy screen or open completely to the street.

 

The cedar material continues into the interior of the restaurant, wrapping into the entryway and then transforming into both ceiling element and bar top. The ceiling, along with custom wood and metal shelving elements, define the different dining room spaces. A prominent focal point of the restaurant interior is the open kitchen layout featuring a wood-fired pizza oven and grill – elements which create a hearth-like experience that connects diners to the kitchen.

 

Large operable doors at the far end of a 14-seat communal table extend the dining area into a large outdoor patio. A wood storage wall – needed for holding the large quantity of firewood which fuels the kitchen – encloses and adds warmth to the patio space. 

Project Team: Et al. Collaborative (Kristen Smith, Tadd Heidgerken, Elijah Kafer, Fernando Bales)

GC: Samona Construction

Fabrication: BOX Furniture (millwork), Taru Lahti (custom doors)

 

Engineers/Specialty: MA Engineering (MEP), Darvas Associates (Struct), Millis Associates (FSE)

 

Portfolio drawings: Nicole Tischler

 

Photography: Marvin Shaouni & PD Rearick